sk cz

Autolekáreň - autodiely, autosúčiastky svetových značiek

Nákupný košík

0x   |   0,00 €

Nápravy vozidiel

Blog > Nápravy vozidiel

14.02.2017

Nápravy vozidiel

Náprava je nosný prvok, prostredníctvom ktorého sú dve protiľahlé kolesá vozidla zavesené na nosnej konštrukcii alebo na nosných častiach podvesu.

Nápravou rozumieme tie nosné časti, ktoré prenášajú:

-hmotnosť vozidla a nákladu na kolesá,

-hnacie sily pri jazde vozidla,

-brzdné sily pri brzdení vozidla,

-odstredivé sily pri jazde vozidla zákrutou a sily vznikajúce vplyvom bočného vetra.

Nárazy a sily pôsobiace na kolesá a nápravy pri jazde po nerovnej vozovke sa prenášajú na rám (karosériu), zvyšujú mechanické namáhanie celého vozidla a znepríjemňujú jazdu cestujúcim. Z tohto hľadiska nie je tuhá náprava najvhodnejšia, lebo zvyšuje pomer neodpruženej hmoty vozidla k odpruženej a zväčšuje podiel nárazu prenášaný na rám či karosériu.

Pri návrhu náprav sú preto dôležité tieto hlavné zásady:

1. Neodpružené hmoty, na ktoré pôsobí priamy náraz, majú byť čo najmenšie. Koleso sa preto upevňuje k vozidlu pokiaľ možno malým počtom ľahkých dielcov. Aj to je dôvod rozšírenia kolies zo zliatin ľahkých kovov, ľahších kotúčových bŕzd, prípadne umiestnenia brzd na hnacích kolesách po stranách diferenciálu pevne spojeného s karosériou.

2. Pružina má pohltiť maximum energie vzniknutej nárazom a čo najmenšiu jej časť prenášať na rám a karosériu vozidla. Preto je v praxi najvhodnejší veľký zdvih kolesa a pri dostatočnom predpätí malá tuhosť pružiacich elementov, ktorá sa na konci zdvihu progresívne zvyšuje (napr. „mäkká“ pružina, doplnená hydraulickým progresivnym tlmičom zdvihu, resp. gumovými dorazmi alebo čoraz častejšie pružina s progresívnou tuhosťou).

3. Spojenie s rámom alebo karosériou musí navyše zaručovať presné a dostatočne tuhé vedenie všetkých kolies, bez ohľadu na veľkosť síl pôsobiacich od vozovky, zotrvačných sil pri akcelerácii a brzdení, i ostatných vodorovných síl a krútiacich momentov pôsobiacich medzi kolesami a vozidlom, ako aj bez ohľadu na vytočenie predných kolies.

Tieto zásady viedli k výraznému zdokonaľovaniu tuhých náprav, k vývoju delených náprav s dvomi výkyvnými polnápravami a k nezávislému zaveseniu kolies.

Rozdelenie náprav

Podľa funkcie rozoznávame nápravy:

HNACIE - prenášajú moment motora na hnacie kolesá vozidla. Môžu to byť nápravy predné, zadné, prípadne oboje alebo zdvojené.
SUNUTÉ (HNANÉ) - neprenáša sa na ne krútiaci moment od motora, majú len nosnú, prípadne riadiacu funkciu.
RIADIACE - umožňujú vychyľovaním kolies meniť smer jazdy vozidla. Na prívesoch napríklad umožňujú zmenu smeru jazdy vychyľovaním nápravy ako celku okolo zvislej osi.

Podľa konštrukcie poznáme nápravy:

TUHÉ (ZÁVISLÉ ZAVESENIE KOLIES)
Tuhé celistvé - kolesá sú uložené na moste nápravy, ktorý tvorí pevný dutý alebo plný nosník

Tuhé skladané - kolesá sú uložené na viacdielnom zoskrutkovanom moste. Patria sem najmä hnacie nápravy terénnych a ťažkých vozidiel.

VYKYVNÉ (NEZÁVISLÉ ZAVESENIE KOLIES)
Kolesá sú zavesené samostatne, prostredníctvom prvkov, prichytených na nosnú konštrukciu vozidla. Vychýlenie kolesa na jednej strane nápravy neovplyvní pohyb kolesa na druhej strane nápravy

V našom eshope určite nájdete najlepšie ceny dielov 

AUTODIELY ŠKODAAUTODIELY AUDIAUTODIELY  BMWAUTODIELY ALFAROMEOAUTODIELY CHEVROLETAUTODIELY DACIA,
AUTODIELY CHRYSLER, AUTODIELY CITROENAUTODIELY DAEWOOAUTODIELY DAIHATSUAUTODIELY FIATAUTODIELY FORD,
AUTODIELY HONDAAUTODIELY HYUNDAIAUTODIELY INFINITIAUTODIELY ISUZUAUTODIELY JAGUAR,AUTODIELY JEEP,
AUTODIELY KIA, AUTODIELY LADAAUTODIELY LANCIAAUTODIELY LANDROVERAUTODIELY LEXUS, AUTODIELY MAZDA
AUTODIELY MERCEDESAUTODIELY MINIAUTODIELY MITSHUBISHIAUTODIELY NISSAN, AUTODIELY OPELAUTODIELY PEUGEOT
AUTODIELY PORSCHEAUTODIELY RENAULTAUTODIELY ROVERAUTODIELY SAABAUTODIELY SEATAUTODIELY SMART,
AUTODIELY SANGYONGAUTODIELY SUBARUAUTODIELY SUZUKIAUTODIELY TOYOTAAUTODIELY VOLVOAUTODIELY VW a iné 

Ak by ste niečo nevedeli nájsť prípadne overiť vhodnosť použitia dielu , môžte sa obrátiť na nášich školených operátorov buď cez email info@autolekaren.sk , pomocou online chatu v pravom dolnom rohu alebo telefonicky 0901 711 706. Tešíme sa na spoluprácu.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.
2024    AUTOLEKAREN.SK powered by TecDoc
Facebook