sk cz

Autolekáreň - autodiely, autosúčiastky svetových značiek

Nákupný košík

0x   |   0,00 €

Ako na výmenu oleja?

Blog > Ako na výmenu oleja?

05.11.2019

Ako na výmenu oleja?

Z času na čas je nevyhnutné vymeniť motorový olej. Pre výmenu nemusíte hneď chodiť do servisu, zvládnete to aj sami a to nemusíte byť ani expertom. Prinášame postup krokov pri výmene motorového oleja. Motorový olej plní neodmysliteľnú úlohu pre správne fungovanie motora automobilu. Výmena motorového oleja by teda nemala byť podcenovaná a realizovaná by mala byť po približne 10 000 najazdených kilometroch.  Na druhej strane do tohto vstupuje viacero faktorov a najazdené kilometre môžu byť podstatne vyššie. Ako teda postupovať?

1. Vypustenie oleja

Základným krokom je vypustenie starého motorového oleja. Preto je potrebné sa dostať k vypúšťacej skrutke, ktorá má umiestnenie na spodnej časti olejovej vane motora.

Pokiaľ máte väčšie vozidlo, tento krok zvládnete bez problémov. Pri menšom vozidlo je potrebné rátať s tým, že budete musieť nabehnúť na rampu, ktorá je vyvýšená, aby bolo vôbec možné sa dostať k vypúšťacej skrutke.

2. Zahriatie motora

Platí pravidlo, že olej je potrebné meniť, vtedy keď je motor zľahka zahriaty. Preto je vhodné, ak výmenu oleja urobíte bezprostredne po jazde. Motor na chvíľu nechajte vychladnúť.

Vypúšťaciu skrutku uvoľníte pomocou príslušného kľúča. Ešte pred samotným vypúšťaním si pripravte nádobu pod olejovú vaňu kam budete olej vypúšťať. Treba brať ohľad na to, aby nádoba mala dostatočný objem a bol pohltený celý objem. Ak povolíte skrutku kľúčom, potom ju vyskrutkujte ručne a starý olej vypusťte jednoducho do nádoby.

3. Výmena olejového filtra

Popri výmene motorového oleja je vhodné vymeniť aj samotný olejový filter. Ten je potrebné odskrutkovať. Priestor v ktorom bol umiestnený je potrebné dôkladne očistiť od starého motorového oleja. Stačí k tomu aj obyčajná handrička.

4. Nový motorový olej

Ak máte namontovaný nový olejový filter, priskrutkujte naspäť výpustnú skrutku. Nasledovne môžete naliať nový motorový olej. Na záver potom zavrite olejovú vaňu pomocou viečka.

 

Niekedy to nejde bez chýb, preto prinášame najčastejšie chyby pri výmene motorového oleja.

 

Najčastiejšie chyby:

Nesprávne zvolený motorový olej

Neurobená výmena starého olejového filtra za nový

Neúplné vypustenie starého motorového oleja

Výmena oleja v motore, ktorý nie je zahriaty

Naliatie malého množstva nového motorového oleja

 

Čo sa môže stať, keď nevymeníte olej, prípadne vykonáte výmenu nesprávne?

Môže sa stať, že motor vozidla sa poškodí. Vodítkom je aj to, že sa zníži výkon auta, tým pádom môže aj dôjsť k zvýšeniu spotreby paliva. Treba teda dbať na pravidelnú a hlavne poctivú výmenu motorového oleja. Tá je dôležitá, aby bol motor plne funkčný a neskrátila sa jeho doba životnosti.

 

Ako dlho trvá výmena oleja?

Samotná výmena oleja nie je časovo náročná. Zaberie pár desiatok minút. Nie je to nič náročné. Zručný automechanik si poradí s výmenou oleja a filtra za pár minút.

 

Náklady na výmenu?

Cena motorového oleja sa pohybuje v desiatkach eur. Samozrejme treba brať do úvahy akú značku preferujete a dôležitý je objem. Pri vyberaní motorového oleja je dôležité zvoliť správny produkt podľa viskozitnej klasifikácie

 

 

 

 

Pridať komentár

Komentáre (256)

2024    AUTOLEKAREN.SK powered by TecDoc
Facebook