sk cz

Autolekáreň - autodiely, autosúčiastky svetových značiek

Nákupný košík

0x   |   0,00 €

Ako vybrať správnu autobatériu / akumulátor? Ktoré sú najlepšie?

Blog > Ako vybrať správnu autobatériu / akumulátor? Ktoré sú najlepšie?

25.01.2017

Ako vybrať správnu autobatériu / akumulátor?  Ktoré sú najlepšie?

Ako vybrať správný akumulátor do auta? 

Pri kúpe akumulátora sa stretávame s niekoľkými parametrami. Základným z nich je rozmer autobatérie. Batéria má v aute vyhradený priestor o limitovanej veľkosti do ktorého sa teda musí vojsť. Prvou vecou, ktorú je nutné pre výber akumulátora zistiť, je teda rozmer staré batérie alebo priestoru pre autobatériu určeného. Zvyčajne platí, že čím väčšia kapacita batérie, tým väčšie rozmery. Ďalším parametrom je napätie. U drvivej väčšiny automobilov je napätie 12V.

Ďalším parametrom veľmi dôležitým je kapacita. Kapacita udáva, koľko prúdu je akumulátor schopný dodávať za jednotku času, udáva sa teda v Ampéroch za hodinu. Pre väčšinu benzínových motorov je dostatočná kapacita okolo 60 Ah, pre dieselové motory je nutné zaobstarať akumulátor s kapacitou väčšou a to 70 Ah a viac. 

Ďalší postatný bod je štartovací prúdŠtartovací prúd totiž určuje, koľko prúdu je batéria schopná krátkodobo dodať pri štartovaní vozidla. Riadime sa pravidlom čím silnejší štartovací prúd, tým sa baterka menej trápi pri studenom štarte. Toto nám veľmi pomôže pri teplotách pod nulou a na krátkych vzdialenostiach, kde sa akumulátor nestihne dobiť.

Pri výbere nesmieme zabudnúť ani na polaritu akumulátora, teda na rozmiestnenie kladného a záporného pólu. Štandardne sa kladný pól umiestňuje na pravú stranu batérie, ale niektoré ázijské automobilky u niekoľkých svojich modelov pozíciu pólov prehadzujú. Vzhľadom k dĺžke káblov, ktorá je robená tak, aby presne dosahovala ku svojmu pólu, nie je možné pozíciu pólov zameniť, káble skrátka nedosiahnu.

Pri výbere akumulátora je tiež možné rozhodnúť sa pre akumulátor údržbový, či bezúdržbový. Bezúdržbové akumulátory sú drahšie, ale pre ich chod nie je potrebné kontrolovať hladinu elektrolytu v jednotlivých článkoch batérie. Články údržbových batérií sa totiž musí čas od času doplniť elektrolytom a najčastejšie destilovanou vodou, inak je ich funkčnosť obmedzená.  V dnešnej dobe sú už skoro všetky akumulátory beudržbové . 

V našom eshope navyše teraz nakúpite kvalitné akumulátory za najnižšiu cenu na trhu 

Autobatérie BOSCH

Značka BOSCH predstavuje špičku v kvalite výrobkov dodávaných na trh po celom sveteV prípade autobatérií  BOSCH tomu nie je inakŠiroký sortimentnajnovšie technológiezodpovedajúca cena

Akumulátory BOSCH sa rozdeľujú do troch tried:

Akumulátor Bosch S5

Vyššia trieda vozu vyžaduje väčší výkon akumulátoru: na bezpečné štartovanie vysokovýkonných motorov a spoľahlivé napájanie všetkého vybavenia.

Akumulátor Bosch S4

Výkonný zdroj energie na bezpečné štartovanie vyhovuje takisto požiadavkám na vybavenie vozidiel strednej triedy. Zároveň pokrytie 97 % trhu pomáha spĺňať aj osobitné požiadavky ázijských vozidiel.

Akumulátor Bosch S3

Spoľahlivosť a štartovací výkon so zodpovedajúcou cenou pre vozidlá s neveľkým rozsahom vybavenia.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt akumulatory bosch

Autobatérie Varta

Ak si potrpíte na maximálnu spoľahlivosť a overenú kvalitu, vsaďte na akumulátor Varta . Spoločnosť Varta je jedným z hlavných dodávateľov pre výrobcov automobilov. Vďaka širokému sortimentu produktov si vyberie každý tú správu batériu.

Produktový rad VARTA Silver je vlajkovou loďou spoločnosti. Vyznačuje sa spoľahlivosťou pri napájaní aj pri nadpriemernom množstve spotrebičov. Vysoký výkon je zaručený aj pri štarte za studena a za extrémnych podmienok.

Varta Blue je jednou z najpredávanejších od značky varta. Vynikajúci výkon cena / výkon, vysoká spoľahlivosť, ktorú ocenia majitelia všetkých automobilov.

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt akumulatory varta

Autobatérie Exide

Spoločnosť Exide patrí k najväčším firmám na svete, ktoré sa zaoberajú výrobou kvalitných olovnato kyselinových akumulátorov. Pôvodne americká spoločnosť vyrába klasické štartovacie autobatérie a motobatérie. Napredávanejšie rada autobatérii je z rady Excell. Zaručujú vynikajúci pomer cena / kvalita.

 

Autobatérie Yuasa

Táto zdanlivo menej známa firma vyrába kvalitné motobarérie v rôznych triedach.

-  standard – klasické batérie s kvapalným elektrolytom.

-  yumicron – motobatérie, ktoré sa vyznačujú veľkým štartovacím prúdom, a kvalitnou antisulfatačnou úpravou.

- super mf, agm, vrla – gélové autobatérie uzatvorené s elektrolytom absorbovaným v sklo keramike. Hlavnými výhodami sú veľký štartovací prúd, odolnosť voči vibráciám, malé samo vybíjanie. 

Nabíjanie akumulátora 

Dobíjanie autobatérie má za normálnych okolností na starosti alternátor vozidla. Ak teda motor beží, spotrebiče vo vozidle a motor odoberá energiu z alternátora, nie z autobatérie a autobatérie sa zároveň dobíja (v ideálnom prípade tak nie je takmer potrebné batériu dodatočne nabíjať). Veľakrát však dochádza ku krátkym jazdám v meste, veľkému odberu spotrebičov v pohotovostnom režime, častému štartovanie či poruche dobíjanie a autobatérie sa tak nestihne úplne dobiť, preto je ju nutné nabiť dodatočne. Aj batéria, ktorá nie je v prevádzke, sa samovoľne vybíja. preto aj keď auto stojí, je doporučené udržiavať nabíjaním batériu v plne nabitom stave.

Automatické auto nabíjačky BOSCH

Pri automatických akumulátorových nabíjačkách BOSCH nie je nutné počítať dobu nabíjania alebo nabíjací prúd. Nabíjačky samy analyzujú stav autobatérie, plne ju nabijú a po nabití prepnú do udržiavacieho režimu, čo je neustále nabíjanie malým udržiavacím prúdom. Nedôjde, tak ani k prebitiu batérie. Obsahujú tiež ochranu proti prepólovaniu či preťaženie. Sú vhodné pre všetky druhy autobatérií (Motobaterie). Pri našich autonabíjačkách BOSCH zvyčajne doba nabitia akumulátorá trvá len 1hodinu.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nabijačka bosch

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.
2024    AUTOLEKAREN.SK powered by TecDoc
Facebook