sk cz

Autolekáreň - autodiely, autosúčiastky svetových značiek

Nákupný košík

0x   |   0,00 €

Benzínové vs dieselové motory

Blog > Benzínové vs dieselové motory

13.01.2020

Benzínové vs dieselové motory

Aký je medzi nimi rozdiel? Najprv sa však pozrieme, že čo majú spoločné.

Benzínové aj naftové motory sú motory s vnútorným spaľovaním, ktoré premieňajú chemickú energiu na mechanickú energiu. Mechanická energia posúva piesty hore a dole vo vnútri valcov, čo vytvára pohyb, ktorý otáča kolesá automobilu smerom dopredu.

 

Benzínové aj naftové motory premieňajú palivo na energiu prostredníctvom série malých výbuchov alebo spaľovaní. Tieto motory však majú tiež svoje rozdiely.

Jedným z najdôležitejších rozdielov medzi benzínovými a dieselovými motormi je tepelná účinnosť dieselových motorov alebo práca, ktorú možno očakávať pri výrobe paliva vloženého do motora. Dieselový motor až o 20% vyššiu tepelnú účinnosť ako benzínový motor.

Dieselové motory sa používajú v širokej škále zariadení a vozidiel, od stredne veľkých nákladných vozidiel až po výletné lode a generátory. Dieselové motory sa používajú z dôvodu zvýšenej palivovej účinnosti, čo vedie k nižším prevádzkovým nákladom. Používajú sa tiež kvôli svojej spoľahlivosti - dieselový motor beží pri oveľa pomalších otáčkach za minútu (ako benzínovýmotor, preto je menšie opotrebenie a životnosť motora je dlhšia.

 

Na druhej strane benzínové motory majú oveľa vyšší bod prchavosti, ale nižší bod vzplanutia. Spaľovanie benzínového motora je riadené iskrou, ktorá zapáli zmes paliva a vzduchu, čo spôsobí chod motora.

 Dieselový motor nepoužíva iskru.

Očakávaná životnosť benzínového a naftového motora

Ďalším rozlišovačom medzi benzínovými a naftovými motormi je dĺžka života.

 

Keď benzínové motory dosiahnu určitú hranicu, valce začnú vykazovať určité opotrebenie, čo znižuje účinnosť. Dieselové motory sú na druhej strane známe svojím dlhým životným cyklom - existujú aj motory, ktoré majú nabehané až až.

Napokon, dieselové motory sú konštruované veľmi robustne, čo im umožňuje vydržať dlhšie. Odliatky sú vyrobené hrubšie, steny valca sú hrubšie a olejový systém má väčší objem. Dieselové motory sú skonštruované na veľké vzdialenosti.

 

Mylné predstavy

Pokiaľ ide o benzínové a naftové motory, existuje veľa mylných predstáv. S postupujúcim vývojom technológií sa však mnohé z týchto mylných predstáv ukázali byť nepravdivé.

 

Znečistenie

Spoločnosť neustále kladie prísnejšie požiadavky na výrobcov nafty a výrobcov vozidiel, pokiaľ ide o znečistenie.  Vďaka dnešnej technológii a technike však dieselové motory bežia čistejšie ako kedykoľvek predtým. Napriek tomu dieselové motory idú do úzadia. Niektorí výrobcovia vozidiel napr. ako Mazda však investuje do vývoja a chcú ukázať dieselové motory ako čisté.

Hluk

Jednou z prvých vecí, ktorá by vám mohla prísť na myseľ, keď si myslíte o vznetovom motore, je hluk, ktorý vydáva. Moderná technológia umožnila eliminovať hlasné dunenie, ktoré začujete pri naštartovaní dieselového vozidla. V skutočnosti by ste z vnútra mnohých vozidiel so vznetovým motorom vôbec nevedeli, či používa benzínový alebo naftový motor.

 

 

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.
2024    AUTOLEKAREN.SK powered by TecDoc
Facebook