sk cz

Autolekáreň - autodiely, autosúčiastky svetových značiek

Nákupný košík

0x   |   0,00 €

Kúrenie, klimatizácia a vetranie vozidla

Blog > Kúrenie, klimatizácia a vetranie vozidla

13.02.2017

Kúrenie, klimatizácia a vetranie vozidla

Mikroklíma vo vozidle

Pocit pohody závisí od mikroklimatických podmienok, to znamená od kvality ovzdušia v uzavretom priestore karosérie pre cestujúcich. Ak sú mikroklimatické podmienky v automobile zlé u cestujúcich sa spočiatku prejavia pocitom nepohody a pri dlhšom trvaní v prípade vodiča jeho zníženou výkonnosťou prejavujúcou sa nedostatočnou koncentrovanosťou a celkovou únavou. Dobré mikroklimatické podmienky sú preto dôležitým prvkom bezpečného ovládania automobilu pri dlhších jazdách. Na ich zabezpečenie je automobil vybavený sústavou vetrania, kúrenia a v súčasnosti už v čoraz väčšom počte automobilov ich možno veľmi dokonale zabezpečiť aj klimatizáciou. Najdôležitejšie činitele, ktoré určujú mikroklímu vo vnútornom priestore vozidla, sú:


-teplota vzduchu vnútri vozidla,
-vlhkosť vzduchu (relatívna vlhkosť),
-rýchlosť prúdenia vzduchu a jeho rozdelenie,
-čistota vzduchu,
-množstvo nasatého čerstvého vzduchu (obsah kyslíka vnútri vozidla),
-teplota okolia..

Vetranie

Na zabezpečenie dobrých mikroklimatických podmienok sa v automobile musí vzduch vymieňať. To sa v automobiloch dosahuje vetracou sústavou. Veľká relatívna vlhkosť je nepriaznivá aj pri chladnejšom počasí, lebo môže vyvolávať rosenie okien, prípadne aj vytváranie námrazy na vnútorných stranách okien. Malá relatívna vlhkosť sa obyčajne neupravuje, pretože je človeku iba nepríjemná, ale zdraviu neškodí. Moderná vetracia sústava zabezpečuje rozvod vzduchu do celého priestoru vozidla, prietok vzduchu a smer prúdenia z hlavných vetracích otvorov umiestnených na prístrojovej doske nastaviteľný. V letnom období sú najdôležitejšie stredové vetracie otvory so smerovaním prúdu vzduchu na hrudník. Otvory na krajoch prístrojovej dosky sú z hľadiska vetrania nevhodné, pretože ochladzujú citlivý ramenný kĺb, nemali by sa preto používať. V studenom počasí sú, naopak, výhodné, lebo odstraňujú rosenie bočných skiel a vyhrievajú ramenné kĺby v studenom prostredí bočného skla.

Kúrenie

Vykurovacia sústava musí byť vyriešená tak, aby rozvádzala teplo do celého priestoru pre cestujúcich. V oblasti hlavy má byť teplota o 5 až 8 o stupňov Celzia nižšia ako v oblasti nôh. Vykurovacia sústava každého automobilu sa skladá z výmenníka tepla a ventilátora, ktorý dopravuje potrebné množstvo ohriateho vzduchu cez vydýchy rozvádzacieho systému, spravidla umiestnené na viacerých miestach, do vykurovaného priestoru.

Využívajú sa dva druhy: 

ZÁVISLÁ VYKUROVACIA SÚSTAVA - na ohrev
vzduchu sa využíva odpadové teplo chladiacej sústavy
motora

NEZÁVISLÁ VYKUROVACIA SÚSTAVA - na
ohrev vzduchu sa využíva tepelný zdroj nezávislý od
chodu motora, vyhrievanie priestoru karosérie je v
tomto prípade okamžité, po zapnutí sústavy.

Klimatizácia

Kým pri teplotách vonkajšieho vzduchu pod 18 °C postačuje na zabezpečenie optimálnej teplotnej pohody vo vozidle spravidla vetracia a vykurovacia sústava, pri väčších teplotách - v horúcom letnom období, sa táto pohoda dá dokonale zabezpečiť iba vtedy, ak má automobil zariadenie na ochladzovanie vonkajšieho vzduchu, ktorý je privádzaný do jeho interiéru. Na tento účel slúži klimatizačné zariadenie. Umožňuje vo vozidle udržiavať nielen optimálnu teplotnú pohodu, ktorá je jednou z podmienok bezpečnej jazdy, ale v prípade potreby umožňuje regulovať aj relatívnu vlhkosť vzduchu tak, aby sa udržiavala v požadovaných hraniciach 30 až 70 % V automobiloch sa využívajú dva základné druhy klimatizačných zariadení, a to:

-Nezávislé klimatizačné zariadenie

-Integrované klimatizačné zariadenie

Uzavretý okruh klimatizačného zariadenia tvorí:

-kompresor - je poháňaný remeňom od kľukového hriadeľa.
-odľahčovací ventil
-kondenzátor klimatizácie
-zásobník
-výparník

V našom eshope určite nájdete najlepšie ceny dielov klimatizácie ako klímakompresor, chladič klimatizácie,ventilátor, ventily a iné 

AUTODIELY ŠKODAAUTODIELY AUDIAUTODIELY  BMWAUTODIELY ALFAROMEOAUTODIELY CHEVROLETAUTODIELY DACIA,
AUTODIELY CHRYSLER, AUTODIELY CITROENAUTODIELY DAEWOOAUTODIELY DAIHATSUAUTODIELY FIATAUTODIELY FORD,
AUTODIELY HONDAAUTODIELY HYUNDAIAUTODIELY INFINITIAUTODIELY ISUZUAUTODIELY JAGUAR,AUTODIELY JEEP,
AUTODIELY KIA, AUTODIELY LADAAUTODIELY LANCIAAUTODIELY LANDROVERAUTODIELY LEXUS, AUTODIELY MAZDA
AUTODIELY MERCEDESAUTODIELY MINIAUTODIELY MITSHUBISHIAUTODIELY NISSAN, AUTODIELY OPELAUTODIELY PEUGEOT
AUTODIELY PORSCHEAUTODIELY RENAULTAUTODIELY ROVERAUTODIELY SAABAUTODIELY SEATAUTODIELY SMART,
AUTODIELY SANGYONGAUTODIELY SUBARUAUTODIELY SUZUKIAUTODIELY TOYOTAAUTODIELY VOLVOAUTODIELY VW a iné 

Ak by ste niečo nevedeli nájsť prípadne overiť vhodnosť použitia dielu , môžte sa obrátiť na nášich školených operátorov buď cez email info@autolekaren.sk , pomocou online chatu v pravom dolnom rohu alebo telefonicky 0901 711 706. Tešíme sa na spoluprácu.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.
2024    AUTOLEKAREN.SK powered by TecDoc
Facebook