sk cz

Autolekáreň - autodiely, autosúčiastky svetových značiek

Nákupný košík

0x   |   0,00 €

Kvalita brzdovej kvapaliny

Blog > Kvalita brzdovej kvapaliny

19.04.2020

Kvalita brzdovej kvapaliny

Aj brzdová kvapalina musí spĺňať určité parametre. Kvalita brzdovej kvapaliny má z hľadiska spoľahlivosti brźd rozhodujúci význam. Každá brzdová kvapalina, ktorá je použitá v brzdovom systéme je hygroskopická. To znamená, že pohlcuje vodu resp. vlhkosť. Tá sa do brzdovej kvapaliny dostáva z 80 % vplyvom poréznosti (pórovitosti) brzdových hadíc a 20 % má na svedomí veko nádržky. Voda znižuje bod varu brzdovej kvapaliny. Ak nastane zaťaženie bŕzd, ktoré je spojené so vznikom tepla, nastane to, že voda sa odparí. Dokonca sa môže stať, že bublinky vodnej pary spôsobia totálny výpadok brzdového systému.

Brzdové kotúče sa pri intenzívnom brzdení zahrievajú na teplotu vyše okolo 700 °C. Tá sa prenáša na bzrdové strmene, piestiky a na brzdovú kvapalinu. V prípade, ak brzdová kvapalina obsahuje vodu, hrozí riziko jej rýchleho odparenia. Keďže dopravovaný objem kvapaliny v hlavnom brzdovom valci je len niekoľko kubických centimetrov, stačí zopár bubliniek pary na to, aby štandartný pohyb pedála nevytvoril dostatočný alebo žiadny hydraulický tlak. Buď sa teda zdvih pedála predĺži, prípadne nastane výpadok jedného alebo viacerých brzdových okruhov.

Rozhodujúcim činiteľom na posudzovanie kvality brzdovej kvapaliny je jej bod varu a jeho pokles s priebehom času. Bod varu kvapaliny je definovaný ako teplota, pri ktorej sa tvoria prvé bublinky pary. Čím vyššia teplota, tým menej hrozí riziko tvorbi budbliniek.
Odoborníci z oblasti brzdových systémov rozlišujú 2 teploty:
- suchý bod varu - bod varu novej kvapaliny
- mokrý bod varu - bod varu kvapaliny s prítomnosťou vody 3 - 3,5 % .

Označenie spĺňajúce podmienky stanovené všeobecne platnou európskou normou na brzdové kvapaliny je DOT (Department Of Transport). Čím vyššie je číslo za označením DOT, tým vyšší je bod varu brzdovej kvapaliny.
Výmena brzdovej kvapaliny je potrebná, ak jej bod varu meraný na vzorke z nádržky je pod limitom 180 °C. Bod varu kvapaliny v nádržke a v kolesových brzdových valčekoch je rozdeilny až o 30 C. Skutočný stav brzdovej kvapaliny je možné zisťiť špeciálnymi meracími prístrojmi, ktorými disponujú dobre vybavené servisy a pracoviská STK.
Vo všeobecenosti platia tieto intervaly:
DOT 3 - 1 rok
DOT 4 - 2 roky
DOT 5.1 - 3 roky
Kvapaliny DOT možno navzájom miešať, majú žltú farbu. Priemerné množstvo brzdovej kvapaliny v systéme je 0,5 - 0,75 l.

Pridať komentár

Komentáre (6)

  • peter valachovič

    20.08.2022 17:04

    v mesta Šala mechanici nechyrovali o pravidelnej vymene brzd.kvapaliny a dokonca prevadzkuju STK vraj stačí dolievať
  • JamesFed

    29.07.2020 16:15

    бокалы подарочные пивные
  • hendraweb

    27.05.2020 16:01

    Официальный сайт Гидра https://hydra-wed2.org Гидра сайт анонимных покупок https://hydra-wed2.org Гидра зеркало официального сайта https://hydra-wed2.org зеркала гидры 2020 https://hydra-wed2.org/exchange
  • BennyExeft

    21.04.2020 04:12

    Секрет евреев: Еврейские мужчины лечат простатит за 2-3 недели! Один раз в жизни! Раз и навсегда! Узнаем как... https://txxzdxru.diarymaria.com/
  • ArleneRhiGe

    21.04.2020 01:56

    Привет мои хорошие. Можешь называть меня Ангелина. Познакомлюсь с мужчиной для встречи. Приеду к тебе на район или встримся у меня. Живу недалеко. Профиль онлайн
2024    AUTOLEKAREN.SK powered by TecDoc
Facebook