sk cz

Autolekáreň - autodiely, autosúčiastky svetových značiek

Nákupný košík

0x   |   0,00 €

2022: nové bezpečnostné systémy v motorových vozidlách

Blog > 2022: nové bezpečnostné systémy v motorových vozidlách

26.04.2020

Nové bezpečnostné systémy majú za cieľ znížiť smrteľné dopravné nehody. Okrem osobných motorových vozidiel sa to bude týkať aj dodávok, autobusov a taktiež aj nákladných vozidiel.

 

Konkrétne o aké systémy pôjde?

 

Osobné motorové vozidlá:

systém inteligentnej regulácie rýchlosti (ISA)

pokročilý systém núdzového brzdenia

systém na rozpoznávanie únavy vodiča

technológia núdzového udržiavania vozidla v jazdnom pruhu

detekcia spätného chodu

monitorovanie presného tlaku v pneumatikách

alkoholový imobilizér

čierna skrinka

 

 

Autobusy a nákladné vozidlá:

vzhľad, ktorý obmedzí mŕtve uhly okolo vozidla

technológie schopné rozpoznať chodcov a cyklistov

 

Samozrejme, že niektoré systémy sa už bežne nachádzajú v nových motorových vozidlách. Niektoré sa testujú a sú v štádiu vyývoja. Od roku 2022, však bude povinnosť výrobcu, aby aplikoval všetky systémy do povinnej výbavy. Toto nariadenie sa týka európskeho trhu.

Toto nariadenie okrem bezpečnostného charakteru má aj sekundárny význam. Konkrétne ide aj o posilnenie konkurencieschopnosti vo svete. Z praxe je vidieť a taktiež aj samotné štatisiky dokazujú, že napredovanie v automobilom priemysle má svoje opodostatnenie čo sa týka bezpčenosti. Počet úmrtí klesá.

Na druhej strane aj keď sa spomína na povinnosť, tak sa ten termín ešte dodržať nemusí, pretože automobilky nemusia stihnúť zapracovanie všetkých spomenutých technológií.

Zaujímavý bude systém, ktorý bude monitorovať prípadnú únavu vodiča. Sú tu už pokusy od značiek ako Mazda a Škoda.

Alkoholový imobilizér - šofér sa pred každou jazdou podrobí dychovej skúške, inak vozidlo jednoducho nenaštartuje, ako tento systém bude vyzerať ešte zatiaľ nie je známe.

Osobne sme zvedaví na čierne skrinky. Podobu ešte nemajú. Je očakávané, že skrinka zaznamená rýchlosť, možno aj preťaženie. Polemika sa vedie s témou kamerového záznámu Spomína sa aj to, že čelné sklo má byť pružnejšie, aby vedelo pohltiť viac energie. Uvidíme, že čo prinesie budúcnosť, ale je dobré, že sa v tomto smere napreduje, keďže je to prospešné pre šoférov a taktiež pre každého kto je zapojený v cestnej premávke.

Pridať komentár

Komentáre (64)

2024    AUTOLEKAREN.SK powered by TecDoc
Facebook