sk cz

Autolekáreň - autodiely, autosúčiastky svetových značiek

Nákupný košík

0x   |   0,00 €

Kedy vymeniť brzdy?

Blog > Kedy vymeniť brzdy?

10.04.2023

Najlepšie je pravidelne kontrolovať stav brzdových platničiek a vymieňať ich v prípade potreby. Všeobecne platí, že brzdové platničky by sa mali vymeniť, keď ich hrúbka klesne pod 3 mm. To sa môže líšiť v závislosti od modelu auta, preto by ste sa mali aj poradiť s mechanikom. Okrem toho, ak počujete nezvyčajné zvuky alebo cítite nezvyčajnú vibráciu pri brzdení, mali by ste si nechať okamžite skontrolovať brzdy, pretože to môže znamenať opotrebenie alebo aj iné problémy. Je tiež dôležité mať na pamäti, že jazda v extrémnych podmienkach, ako sú napríklad pretekárske okruhy alebo jazda s nákladom v horách, môže zvýšiť opotrebenie brzdových platničiek a viesť k nutnosti ich častejšej výmeny.

 

Okrem brzdových platničiek môže byť potrebné vymeniť aj iné súčasti brzdového systému, ako sú napríklad brzdové kotúče alebo brzdové hadice. Brzdové kotúče by sa mali vymieňať, ak sa na ich povrchu vytvorili drážky alebo ak sa začali deformovať. Brzdové hadice by sa mali vymieňať, ak sú prasknuté alebo poškodené, pretože to môže viesť k úniku brzdovej kvapaliny a k zhoršeniu účinnosti brzd.

 

Ak máte akékoľvek pochybnosti o stave vašich brzd, mali by ste sa poradiť s kvalifikovaným mechanikom. Pri výmene brzdových súčastí je tiež dôležité používať kvalitné náhradné diely a správne postupy. Zanedbanie údržby brzdového systému môže viesť k zhoršeniu účinnosti bŕzd a zvýšeniu rizika nehody. Preto je dôležité venovať pozornosť stavu brzdového systému a pravidelne ho kontrolovať a údržbu vykonávať v súlade s odporúčaniami výrobcu vozidla.

 

Okrem výmeny brzdových súčastí v pravidelných intervaloch je tiež dôležité dodržiavať správne používanie brzd a jazdiť opatrne. Príliš agresívne brzdenie môže viesť k zvýšenému opotrebeniu brzdových platničiek a kotúčov a skrátiť ich životnosť. Zároveň môže viesť k prehriatiu brzdových platničiek a kotúčov, čo môže mať za následok zníženie účinnosti brzd alebo dokonca ich zlyhanie.

 

Pri jazde v daždi alebo na klzkom povrchu je tiež dôležité prispôsobiť svoju jazdu podmienkam a brzdiť postupne a opatrne, aby sa zabránilo akémukoľvek nežiaducemu šmyku. Zároveň je dôležité nezabúdať na pravidelné prehliadky brzdového systému a na odstraňovanie akýchkoľvek problémov, ktoré by mohli viesť k zhoršeniu účinnosti brzd.

 

Celkovo platí, že správna údržba brzdového systému a opatrná jazda môžu pomôcť predchádzať nehodám a zvýšiť bezpečnosť na cestách. Preto sa neváhajte poradiť s kvalifikovaným mechanikom, ak máte akékoľvek pochybnosti o stave vašich brzd alebo ak potrebujete poradiť s údržbou alebo výmenou brzdových súčastí.

 

V našej ponuke nájdete rôzne značky bŕzd. Preferujeme ATE, BREMBO, TEXTAR, ZIMMERMANN, prípadne aj ľudovú voľbu TRW. 

 

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.
2024    AUTOLEKAREN.SK powered by TecDoc
Facebook