sk cz

Autolekáreň - autodiely, autosúčiastky svetových značiek

Nákupný košík

0x   |   0,00 €

Prenosné EČV a ďalšie výhody pre vodičov

Blog > Prenosné EČV a ďalšie výhody pre vodičov

23.01.2021

V roku 2021 majitelia aút ušetria čas a peniaze, nový zákon o evidenčných číslach vozidiel prináša zmeny. Motoristi sa teda majú na čo tešiť, prináša sa totiž 21. storočie do oblasti evidenčných čísel vozidiel, prináša sa menej byrokracie, prinášajú sa elektronické a efektívnejšie postupy a čo je veľmi dôležité, že majiteľom vozidiel sa prináša sloboda rozhodovania. 

 

Návrh novely prináša základné zmeny:

Možnosť prenositeľnosti evidenčného čísla vozidla pri predaji vozidla z pôvodného majiteľa na nového majiteľa, bez ohľadu na trvalý pobyt nového majiteľa, zároveň sa necháva možnosť ponechania pôvodných tabuliek s evidenčným číslom vozidla pôvodným majiteľom pri predaji jeho vozidla. Tiieto ponechané ečv si môže následne preniesť na svoje nové vozidlo, pričom výhoda je, že to nemusí urobiť okamžite, môže si ich napr. dať do šuflíka a použije ich vtedy keď si kúpi nové vozidlo.

Teda raz pridelené ečv môže byť na vozidle až do jeho smrti, bez ohľadu na trvalý pobyt na jeho aktuálneho majiteľa alebo raz kúpené ečv ku ktorému má jeho majiteľ špeciálny vzťah, môže ho používať roky a prenášať si ho z jedného vozidla na nové vozidlo pri predaji.

 

Týmto spôsobom sa šetria financie štátu a hlavne občanom, prináša sa aj ekologický efekt a zníži sa aj zbytočná byrokracia.

 

Ruší sa dvojkrokový systém odhlásenia a prihlásenia vozidla, po novom bude už len jednokrokový a bude sa dať urobiť na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte. Doteraz keď majiteľ predával vozidlo, musel ísť na dopravný inšpektorát, kde ho na základe splnomocnenia nového majiteľa ho naňho odhlásil a nový majiteľ musel ísť do svojho okresu na dopravný inšpektorát, kde si ho následne prihlásil. Po novom sa toto bude dať urobiť na jednom dopravnom inšpektoráte naraz sa vozidlo odhlási aj prihlási a tou zásadnou zmenou je, že môže byť kdekoľvek na území Slovenska. Toto je obrovská výhoda pre ľudí, ktorí už nebudú musieť cestovať do okresu svojho bydliska. Na základe týchto zmien sa následne budú dať urobiť ďalšie zmeny. Zatiaľ táto novela prináša malé zmeny, avšak sú veľmi zásadné a s malými nákladmi veľmi pomôžu občanom. 

 

Zmena trvalého pobytu

Ak sa teda sťahujete z okresu do iného okresu a meníte aj trvalý pobyt, tak nemusíte meniť staré ečv za nové, jedinou povinnosťou bude nahlásiť túto zmenu na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte a značky sa v žiadnom prípadne nebudú meniť, avšak je možnosť kto chce, tak môže mať značky okresu v ktorom býva - samozrejme za poplatok. 

 

Ak sa značka stratí alebo ukradne - čo sa bežne stáva môže aj naďalej požiadať aj jeho duplikát. 

 

Má to aj ekologický príspevok tejto zmeny - ročne sa na Slovensku zbytočne rozstrihá 400 000 jednotlivých tabuliek s ečv.

 

Pridať komentár

Komentáre (2)

2024    AUTOLEKAREN.SK powered by TecDoc
Facebook