sk cz

Autolekáreň - autodiely, autosúčiastky svetových značiek

Nákupný košík

0x   |   0,00 €

Výber správneho motorového oleja

Blog > Výber správneho motorového oleja

25.01.2017

Výber správneho motorového oleja

Vyberáme správny motorový olej

Motorový olej má za úlohu motor správne a rýchlo mazať, chrániť pred nepriaznivými vplyvmi, pred kondenzáciou vodných pár, nečistotami. Navyše má veľký vplyv na spotrebu paliva. Je preto dôležité používať správny olej.

Blíži sa Vám výmena oleja? Ak ste zručnejší a máte staršie vozidlo, výmenu zvládnete pokojne sami. Ak však máte moderné vozidlo plné elektroniky, je lepšie zveriť vozidlo do autoservisu. Dôvodom je potreba nastavenia intervalu ďalšej výmeny, ktorý treba nastaviť pomocou diagnostiky.

Pri výmene v autoservise Vám na rám karosérie (bok dverí) zvyčajne aj nalepia štítok, kedy je optimálna nasledujúca výmena oleja. Najmä moderné motory automobilov vyžadujú častejšiu výmenu oleja. Je treba vždy voliť kvalitný a správny motorový olej.

Niekedy sa vám môže stať, že vám zasvieti kontrolka oleja – tá oznamuje nízku hladinu oleja v motore. Aby ste predišli trvalému poškodeniu motora, je potrebné ihneď doliať, alebo vymeniť úplne olej.

Ak sa chystáte na dlhšiu jazdu je dobré skontrolovať hladinu oleja. Auto odstavte vždy na rovnej ploche, nechajte auto odstáť aspoň pár minút s vypnutým motorom a následne odmerkou odmerajte hladinu. Ak je hladina pod značkou maxima, dolejte olej.

Vo všeobecnosti sa odporúča úplná výmena oleja vrátane filtrov každých 10000 maximálne 15000 kilometrov. Olejový a vzduchový filter sa odporúča meniť pri každej výmene oleja zatiaľ čo kabínový (peľový) a palivový stačí vymeniť pri každej druhej výmene.

Ak ste po výmene oleja prešli menej ako 5 000 km a hladina oleja je nízka, môže to znamenať technickú poruchu. Navštívte preto najbližší autoservis.


Ako vybrať správny motorový olej?

Olej vyberáme podľa viskozity – miery vnútorného trenia. Viskozita nie je konštantná veličina, ale mení sa v závislosti od vonkajších podmienok. V priebehu chodu motora dochádza k zmenám teploty a tlaku. V týchto podmienkach by sa ale viskozita menila čo najmenej. Pre bežné označenie viskozitných vlastností motora sa používa klasifikácie SAE. Táto norma používa pre klasifikáciu 6 zimných tried (označených číslom „W“) a 5 letnými triedami (označených číslo 30,40,...). Číslo nevyjadruje žiadne fyzikálne veličiny. Pri výberu oleja dbajte na základné parametre – viskozita oleja a výkonnostná trieda. Viskozita oleja jeho použiteľnosť v závislosti od teploty vonkajšieho prostredia udáva norma SAE (napríklad SAE 15W 30)

Aké sú zimné triedy motorových olejov: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W a 25W – ich označenie garantuje naštartovanie aj pri nízkych teplách. Čím je číslo zimnej triedy nižšie, tým môže byť teplota nižšia a je stále zachovaná tekutosť oleja, ktorá zaručí naštartovanie motoru.

Aké sú letné triedy motorových olejov: 20, 30, 40, 50 a 60. Letné označenie garantuje dostatočnú viskozitu aj pri vysokých letných teplotách. Čím je vyššie číslo letnej triedy, môže byť vyššia teplota okolia a bude zaručené dostatočné mazanie motora.

Ukážka hustoty konkrétnych olejov

Pre európske klimatické podmienky sú optimálne triedy 30 a 40, použitie 60 môže spôsobiť mierne zníženie výkonu motora.

S výberom správneho motorového oleja pre Vaše vozidlo Vám pomôže aj mazací plán. Tu nájdete mazacie plány od rôznych výrobcov oleja:

Mazací plán CASTROL http://applications.castrol.com/oilselector/ 

Mazací plán SHELL http://lubematch.shell.com/sk/cs/browse 

Mazací plán VALVOLINE http://valvoline-eu.lubricantadvisor.com/default.aspx?lang=eng 

Mazací plán TOTAL http://total-dnk.lubricantadvisor.com/default.aspx?lang=eng&br=total 

Mazací plán ELF http://total-dnk.lubricantadvisor.com/default.aspx?lang=eng&br=elf 

Mazací plán MOBIL http://www.mobiloil.de/Germany-German-LCW/carengineoils_which-oil.aspx 

 

Výkonnostná kategória

Výkonnostná špecifikácia určuje okamžité aj dlhodobé vlastnosti motorového oleja pri rôznych formách zaťaženia. Patrí sem ochrana proti oteru, oxidácii a korózii stien valcov a ložisiek, ochrana proti tvorbe usadenín pri vysokých teplotách, oxidačná stabilita, penivosť oleja, úspora paliva a iné atribúty.

Miešateľnosť olejov rôznych značiek

Ak budete doplňovať olej, musí mať rovnakú viskozitnú triedu aj výkonovú klasifikáciu. Ak zameníte oleje rôznych značiek, nemal by s tým byť žiaden problém, pretože princíp olejov je taký, aby sa mohli dopĺňať.

Ako často meniť olej v automobile? 

Výmena oleja je pravdepodobne najdôležitejšou súčasťou bežnej údržby pre každé vozidlo. Výmena oleja spočíva v odstránení starého oleja z motora vozidla a jeho nahradenie novým olejom. Pri výmene oleja nezabudnite na výmenu olejového filtra.

Automobilové motory majú veľa pohyblivých častí. Ako sa tieto diely pohybujú a trú proti sebe, sily trenia vytvárajú teplo. Olej maže motor a absorbuje teplo, takže vnútorné časti môžu efektívne pracovať spoločne bez prehrievania.

V priebehu doby sa motorový olej opotrebováva. Vďaka tomu sa stáva menej účinný pri mazaní motora a absorbcií tepla. Ako majiteľ automobilu, je Vaším cieľom vymeniť olej v motore, než sa pokazí a spôsobí veľké problémy motora.

Tak, ako často by ste mali meniť olej? Dnes sa dávajú do moderných automobilov motorové oleje, ktoré údajne zvládnu 30 000 km tzv. LongLife alebo olej s dlhou životnosťou. Poznajú to ľudia čo cestujú často autom a nabehajú aj 5000 km mesačne. Tým vyhovuje práve longlife servis inak by museli byť každé tri mesiace v servise na výmenu oleja.

Veľa ľudí si myslí, keď majú longlife interval tak, že až po dosiahnutí 30 000 km sa má olej meniť. Olej sa má meniť každý rok  aj keď sa nedosiahne klasický olejový interval a to je 15 000 km. To znamená, ak najazdím ročne 5000 km tak musím olej vymeniť aj tak. 

Široká ponuka motorových olejov

V našej ponuke nájdete motorové oleje od mnoho kvalitných výrobcov ako sú CASTROL, ELF, TOTAL, FORD, GM, LIQUI MOLY, MOBIL, MOTUL, PETRONAS, SHELL, VALVOLINE 

Ak by ste si pri výbere správneho motorového oleja či filtrov nevedeli poradiť, kľudne sa nás opýtajte na livechate v pravom dolnom rohu stránky alebo telefonicky na +421 901 711 706 a taktiež e-mailom info@autolekaren.sk. Radi Vám ochotne pomôžeme. 

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.
2024    AUTOLEKAREN.SK powered by TecDoc
Facebook